De voldsomme brannene i og rundt Moria-leiren på den greske øya Lesvos har preget oss alle. Store deler av leiren er borte og mennesker som er på flukt har havnet i en enda værre og håpløs situasjon. Shirin Tinnesand som jobber for organisasjonen Stand by Me Lesvos forteller til NRK om kaotiske scener og at det kun er barn og sårbare personer som har blitt evakuert av politiet. Hun sier at gresk politi ikke tillater at de som ikke har blitt evakuert skal forlate Moria-området, blant annet for at de ikke har noe sted å bo.
– Det er ingen plan for dem, sier Shirin Tinnesand.
Å leve uten en plan, ingen håp eller fremtidsutsikter for trygt bosted er det ingen som fortjener. Alle, også personer på flukt har rett på en trygg bolig.
I artikkel 25 i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter står det følgende:
Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle av arbeidsløshet, sykdom, arbeidsuførhet, enkestand, alderdom eller annen mangel på eksistensmuligheter som skyldes forhold han ikke er herre over.
Tilrettelagt Omsorg støtter Stand by Me Lesvos miljøprosjekt og vil også støtte med 5 kroner for hver krone som ansatt, beboer, venn og familie samler inn før mandag 14 september.
Moria Corona Awareness Team jobber med å løse tre utfordringer igjennom det samme prosjektet: mangel på drikkevann, plastavfall og miljøvern.
Plastflaskene som benyttes som forsyning av rent drikkevann i Moria utgjør 40% av alt avfall i flyktingleiren. MCAT organiserer slik at innbyggere kan ta med 10 tomme flasker i bytte mot 1 flaske kaldt vann.
Dette prosjektet er et av de få stedene i Moria-leiren hvor man kan hente kaldt vann i varmen. På den måten er Stand by Me Lesvos med på å redusere plastavfall, øke tilgangen til kaldt vann og til å bedre miljøet.