Våren i år lyktes vi i større grad med prosjektet om å produsere en del av vår egen mat, mye takket være hjelpen vi fikk av Tone Almehagen som driver heløkologisk matproduksjon ved Lørdal Gaard i Vestfold. Sammen med mannen sin Tore Felin holder de kurs i økologisk matproduksjon. Igjennom våren og sommeren fikk vi mye ny kunnskap om hvordan vi skulle få til god mat i drivhuset og i den store hagen vår. Vi nyter fortsatt av vårens arbeid og vi gleder oss veldig til neste sesong. Vi gleder oss til å bruke det vi lærte av Tone denne sesongen, og også bruke erfaringene og rette opp feilene vi gjorde denne sesongen. Produsere mat er en kunnskap som ikke kommer på en sesong eller to ble ganske klart for oss. Respekten til de som jobber med matproduksjon økte betraktelig i hele gjengen. Av Tone lærte vi også del om hvordan det sto til med norsk matproduksjon, en situasjon som vi har tenkt mer og mer på igjennom sommeren og høsten.
Vi har lært at bønder i norsk matproduksjon presses til å levere kjempestore volum, slik at maten kan håndteres av store maskiner og distribueres i svære lastebiler igjennom de største grossistene. Vi lærte at mangfold ikke bare er viktig på arbeidsplassen vår, men også for matjorda. Gårder med mangfoldig produksjon – og med mindre mengder av hver art, får ikke innpass i norsk matproduksjon fordi småskalbønder ikke kan levere standardisert, mye nok og stort nok til at det lønner seg for gigantgrossistene å håndtere det. Sånn burde det ikke være, verken i norsk matproduksjon, eller for den saks skyld heller ikke i helse-og omsorgsbransjen. Det er aldri bra når mindre leverandører blir spist opp av de få største leverandørene. Ingen er som regel tjent med det, og når det er snakk om matproduskjonen syns vi det er en skummel utvikling for dyrevelferd, miljøet, jordkvaliteten og for oss som forbrukere.
Markedet har utviklet seg til å støtte opp under større og større produksjoner og tvinger bønder til å kjempe mot marginene for å sikre lavere kostnad per potet og gulerot for å overleve. Gårdsbruk som forsøker å gå mot denne utviklingen sliter og småskalabønder må ofte legge inn årene fordi det ikke er mulig å overleve. Dette er en utvikling Tilrettelagt Omsorg ikke vil være med å bidra til. Vi er derfor glade for at vi nå har inngått en innkjøppsavtale med Dagens som er et selskap som jobber for å skape et transparent og motstandsdyktig matsystem sammen med likesinnede produsenter og kokker i verdensklasse i Norge og Danmark.
Med å ha fokus på å planlegge gode matbestillinger rett fra bonden igjennom Dagens ønsker Tilrettelagt Omsorg å bidra til at norsk matproduksjon kan bli mer selvbærende, øke velferden for dyra, redusere klimautslipp og samtidig øke kvaliteten på maten vi spiser i Tilrettelagt Omsorg. Muligheten vi nå har igjennom Dagens med å kommunisere direkte med bonden som produserer maten vi skal spise- er også noe vi verdsetter høyt.
Gå inn på https://dagens.farm for mer informasjon om Dagens og deres prosjekt for å skape det fremtidige matsystemet!